Smaland

Taberg Småland

Det börjar med hållbar design

Vi börjar med att formge modellerna. Som alltid med vårt varumärke så handlar formerna om hållbar design. De ska kunna leva över tid och verkligen fungera som det synhjälpmedel de faktiskt är. Tanken med kollektionen är att modellerna ska rymma lite mer designhöjd. Lite mer vågade former, lite fler oväntade färgkombinationer men aldrig någonsin svårt eller konstigt. Uttrycket ska kännas urbant och internationellt. När vi är klar och nöjda, skickas CAD-ritningarna till fabriken som jobbar lite med dom innan filerna sedan går vidare till en mekanisk verkstad i småländska Nybro. Från tunna ark av titan laserskärs fronter och skalmar, varefter plåten skickas tillbaka till fabriken. Där tar man ur delarna och nu kan tillverkningen börja.

På beställning. Enbart

Glasögonen görs bara på beställning och leveranstiden är oftast runt fyra veckor. Det här är hållbart på riktigt. Vi producerar inte en enda båge mer än vad vi har beställningar på. Hur rätt som helst och helt tvärtemot de stora fabrikernas minimikvantiteter. Vi värnar hantverket och småskaligheten och är så stolta över den fantastiska kvaliteten i produkten.

Tillverkning och färgning

När beställningarna finns börjar produktionen. De vassa delarna slipas, bockas, böjs, justeras, inklineras och mycket, mycket mer. Och allt görs för hand. Ett enormt hantverk och precision som kräver år av erfarenhet och det finns på den här fabriken. All färgning sker genom elektrolys. Under elektrolys passerar en elektrisk ström genom vätska, vilket får en kemisk reaktion att äga rum.

Tiden som titanen doppas i vätskan i kombination med strömstyrkan ger de olika färgerna. Det är oerhört fascinerande att se hur färgerna liksom flyter fram! Om man inte är riktigt nöjd med färgen kan man alltid doppa ner materialet igen och fortsätta processen till nästa nyans. Men man kan aldrig backa!

Varje modell finns i två till tre färger och varje gång som en ny glasögonbåge färgas, ska resultatet bli exakt detsamma från gång till gång. Erfarenhet, känsla och precision är verkligen nyckelord. Eftersom färgen är ett resultat av en kemisk reaktion, kan det aldrig bli färgsläpp. Vilket är väldigt bra ur ett kvalitetsperspektiv.

10 gram​

Titan är ett metalliskt grundämne som har egenskaper som tillåter tunnare konstruktioner än flertalet andra metaller. Trots att det är tunt, kan produktens liv vara i princip evighetslångt. Alla modellerna väger runt 10 gram. Så mycket lättare än så blir det inte och samtidigt inte heller mer hållbart. Glasögonen är i princip outslitliga och vill man så kan man låt oss ta hand om dom för en grundlig rengöring. Vi kallar det TABERG Care och du kan läsa mer om det under rubriken med samma namn.

Vi känner så starkt för Småland

Vi vurmar för hantverket. Detaljerna. Skickligheten. Småskaligheten. Kvaliteten. Och vi önskar att det här sättet att producera skulle kunna få bli normen. Inte att all överproduktion som sker skulle vara det. Vi är ett litet varumärke men vi tror att vi kan utföra stordåd. Det har vi trott hela tiden. Att vi kan ändra inställning på en bransch, att göra den intresserad av hållbarhet, klimat och miljö. Det var vår övertygelse och hela vår anledning till att vi startade. Och det är det fortfarande.